אחוז הגירושין והפרידות של בני זוג שיש להם ילדים משותפים, גדל בשנים האחרונות במדינות רבות ברחבי העולם וגם בישראל. הסיבות לתופעה זו אינן מוחלטות, ויש לחוקרים במדעי החברה הסברים רבים ושונים לנושא. למרות שישראלים רבים מכירים את נושא הגירושין מקרוב, יש הרבה דברים שאנשים לא יודעים בהקשר זה. נציג פה 4 מהם.
1 – ההבדל בין גירושין בבית הדין הרבני לבית הדין לענייני משפחה
בישראל ניתן לבצע את תהליך הגירושין בשתי צורות כלליות. הבחירה באחת מהן היא החלטה של אחד מבני הזוג, בדרך כלל בשביל להוציא לפועל אסטרטגיית גירושין מסוימת. האופציה הראשונה היא ביצוע של התהליך הדתי בבית הדין הרבני, ודיון בחלוקת הנכסים בבית משפט לענייני משפחה, במזונות ובמשמורות. האופציה השנייה היא לנהל את הליך הגירושין כולו בבית הדין הרבני.
מי שיקבע היכן יתנהל הליך הגירושין הוא אחד מבני הזוג שפתח את תיק הגירושין. באופן כללי ובלי לקבוע מסמרות כלל, אפשר להגיד שלצד הגברי בהליך הגירושין עדיף יהיה שתיק הגירושין יידון בבית הדין הרבני, בעוד כשמדובר באישה, הנטייה היא לפנות אל בית הדין לענייני משפחה שיתכן וישרת יותר את האינטרסים שלה.
2 – מקרי גירושין מוזרים ומשונים במיוחד
כמו בכל תחום בחיים, גם בגירושין יש סיפורים משונים ומוזרים ביותר מרחבי העולם. לדוגמה, בית משפט לענייני משפחה בבריטניה נדרש לדון במקרה תמוה באופן מיוחד – בעל שמבקש להתגרש מאשתו כי לטענתו "הוא אלרגי אליה". הבעל טען כי בשל טיפול אנטי דלקתי שעבר, הוא אלרגי כעת לאשתו, ולטענתו אף היה צריך לעבור 2 החייאות בשל האלרגיה המשונה. מצב זה נמשך 4 שנים עד לפרידתם של בני הזוג.
3 – חוקי גירושין שונים בעבר ומסביב לעולם
בתרבויות שבטיות מסוימות בעבר היה מקובל, שבכדי להתגרש על הבעל היה לכתוב על פתק את המילים "היא לא אשתי" ולהניח את הפתק בבית אביה של אשתו. בתרבויות ילידיות אחרות, מי שהיה מגרש את אשתו מסיבה לא מוצדקת בעיני השבט, היה מגורש מהשבט לכל חייו.
באופן מפתיע, ברומא העתיקה חלק מחוקי הגירושין היו ליברליים יותר מאשר החוקים שמוקבלים כיום בבית הדין הרבני שדן בגירושין בישראל. דוגמה לכך הוא חוק המזכה את האישה לקבל כסף מהבעל במקרה של בגידה.
4 – סטטיסטיקות על גירושין
בישראל מתגרשים כל שנה כ-14 אלף זוגות כל שנה. אחוז הגירושין במדינה הוא כ-14%. אחוז זה מציב אותנו במקום נמוך יחסית מול מדינות העולם בשיעור הגירושין. לשם קנה מידה, המדינה שבה שיעור הגירושין הוא הגבוה בעולם היא רוסיה, שם אחוז הגירושין עומד על 65%. המדינה השנייה באחוז הגירושין בעולם היא ארצות הברית, ובה אחוז הגירושין הוא 49%.